Het Expertisecentrum

Welkom bij het Regionaal Expertisecentrum! Binnen het expertisecentrum werken mbo’s uit de regio Utrecht samen om de begeleiding van studenten in het onderwijs te verbeteren. We wisselen kennis uit en delen ervaring met elkaar over de ondersteuning van studenten. Er is ruimte om nieuwe methodieken en aanpakken samen verder te ontwikkelen. Regelmatig organiseert het expertisecentrum professionaliseringsactiviteiten die toegankelijk zijn voor alle medewerkers van de betrokken mbo’s.

Hoofdthema’s

In de komende periode focust het Expertisecentrum zich op de volgende thema’s. Binnen elk thema is een werkgroep actief.

 

 • Ondersteuning voor mbo-teams bij complexe problematiek in de klas
  Het OPDC verzorgt vraaggerichte coaching in opdracht van het Expertisecentrum. Deze coaching is voor docententeams met vragen over de aanpak van een klas of een bepaalde groep studenten. Of je hebt advies nodig over hoe te handelen bij een specifieke ondersteuningsbehoefte van een leerling. Deze ondersteuning vraag je aan via de contactpersoon van de eigen school. De contactpersoon vind je onderaan deze pagina.
 • Inzet jeugdarts 18+
  We onderzoeken in welke casussen een jeugdarts voor studenten van 18+ noodzakelijk is en bekijken hiervoor verschillende oplossingen. Op dit moment loopt er een pilot met de inzet van de jeugdverpleegkundige op de Utrechtse mbo’s.
 • Peer support
  Er zijn verschillende peer support initiatieven binnen scholen. We wisselen best practises uit en organiseren regelmatig inspiratiesessies voor docenten over peer support.
 • Mentoring
  In samenwerking met Mentoring Utrecht geven we studenten uit het mbo de kans om langere tijd op te trekken met een mentor (vrijwilliger) uit het werkveld. Meer informatie over mentoring

Professionaliseringsactiviteiten

Regelmatig organiseren we bijeenkomsten waarin een thema wordt uitgelicht. De meeste zijn voor iedereen toegankelijk. Houd de agenda in de gaten voor de volgende bijeenkomsten.

Agenda

Het team

Het projectteam van het expertisecentrum bestaat uit professionals vanuit de mbo’s en Sterk VO. Regelmatig komt het team bij elkaar om ontwikkelingen in het werkveld te bespreken en te werken aan schooloverstijgende projecten.

Vragen?

Wil jij meer weten over het expertisecentrum? Of werk jij in het mbo en heb je een vraag over de begeleiding van studenten? Wij helpen je graag verder.