Naar het mbo

Hoe kies je een opleiding  

Wil je naar het mbo en maar weet je nog niet welke opleiding of studierichting je wilt doen? Bekijk dan deze tips om je op weg te helpen:

Kom je er zelf niet uit?  Als je op de middelbare school zit, kan je praten met je mentor of decaan. Zij kunnen je aanmelden bij de Overstapcoach.

Zit je nu niet op school? Neem dan contact op met RMC, zij denken graag met je mee!

Toelatingsrecht 

Je hebt het recht om te worden toegelaten tot de mbo-opleiding van je keuze als je je uiterlijk 1 april hebt aangemeld,  de juiste vooropleiding hebt behaald en deelneemt aan de verplichte intakeactiviteiten. Daarnaast mogen sommige opleidingen extra eisen stellen. Bijvoorbeeld sport- en dansopleidingen. Hier kan je zien voor welke opleidingen dit geldt.

Kijk voor meer informatie over het toelatingsrecht op de site van JOB (jongerenorganisatie beroepsonderwijs).

Werkend leren

Ben je 16 jaar of ouder en wil je leren door te werken? In het mbo kan je werken en leren combineren in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Dit betekent meestal dat je vier dagen per week werkt bij een erkend leerbedrijf en één dag per week naar school gaat. Om daar te starten heb je eerst een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Hier moet je zelf voor zorgen. Met een leerwerkplek verdien je salaris.

  • Op stagemarkt.nl vind je leerwerkplekken.
  •  stagemarkt.nl  geeft ook tips voor het maken van een cv, een sollicitatiebrief en het voorbereiden van een sollicitatie.
  • Wil je  extra hulp bij het zoeken naar een leerwerkplek?  Meld je dan aan bij de Jobhunter.

Kosten, studiefinanciering  en reisvergoeding

Ga je naar het mbo, dan betaal je lesgeld (voltijd)  of cursusgeld (deeltijd) wanneer op je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent. Kijk voor meer informatie over de kosten van een mbo-opleiding en  over de mogelijkheden voor studiefinanciering en een studentenreisproduct op de site van de rijksoverheid.

Mijn Talent Document

Zit je op school in regio Utrecht en ga je naar het mbo? Dan word je gevraagd een Mijn Talent Document in te vullen. Meer weten of op zoek naar het document? Lees hier meer.