Kick-off TOP Academies: de leerlingen zijn gestart

De nieuwe TOP Academies bieden praktijkgerichte jongeren perspectief op werk. Praktijkscholen, zoals het Futura College en De Kranenburg, leiden sinds dit schooljaar jongeren op voor een baan. Dit doen zij samen met het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht, Learn2Work en steun van gemeenten. Bij het UMC werken leerlingen bijvoorbeeld in de schoonmaak of het beddentransport. Begin september was de kick-off: bij het UMC zijn 6 leerlingen gestart en bij de Universiteit Utrecht 17 leerlingen.

Het concept van TOP Academies is een nieuwe manier van lesgeven op de werkvloer. Bij deze werkwijze wordt beter aangesloten op de manier waarop jongeren leren. Praktijkschool-leerlingen volgen een lesprogramma dat is afgestemd op de wensen en behoeften. Zij krijgen les op de werkvloer en lopen stage in een leermeester-gezelconstructie: als leerling (gezel) leren zij van een vaste medewerker (meester) het vak.

Met deze werkwijze leren en werken jongeren zoveel mogelijk binnen een bedrijf. Als ze klaar zijn, hebben zij niet alleen veel ervaring opgedaan. Ook hebben de leerlingen alle branchecertificaten behaald die zij nodig hebben om in deze sector aan de slag te kunnen.

De praktijkscholen Pouwer College, Seyster College en De Baanbreker werken ook met het concept van van TOP Academies.

Klik hieronder om het filmpje te zien van de Universiteit Utrecht met een mooie sfeerimpressie van de TOP academie.

Top Academie Universiteit Utrecht