Nieuw SchoolWerkCafé helpt jongeren keuzes maken

Als je jong bent, is het ongelooflijk moeilijk om keuzes te maken. “Zeker op het gebied van school of werk”, zeggen de oprichters van het SchoolWerkCafé. Het initiatief is bedacht door RMC-Regio Utrecht Zuidoost en het jongerenteam van de RSD. Jongeren kunnen vrij hun vragen stellen over opleiding of inkomen in een ongedwongen setting. Maandag 11 oktober opende het café in Zeist haar deuren.

Wat Marit Kampjes (Regisseur Jongeren) en Rosa van der Voort (Trajectbegeleider RMC) zeker weten is dat het woord ‘instanties’ sommige jongeren niet uitnodigt om vrij hun vragen te stellen over opleiding of inkomen. Voor hen is er nu het SchoolWerkCafé.

Deze jongeren hebben echt behoefte aan een laagdrempelige plek waar ze ongedwongen kunnen vertellen wat hen bezighoudt. Ze zoeken zekerheid. En dat kan in de vorm van een tijdelijke uitkering. Voor ons is het belangrijk dat zij nadenken over hun toekomst.
Marit Kampjes (Regisseur Jongeren)

Het café is een plek waar jongeren één-op-één contact hebben met mensen die direct antwoord geven. Het hoeft niet via de mail en je wordt niet in de wacht gezet. “Dat schept vanaf het eerste moment een band. Daarna verloopt het contact ook veel makkelijker”, aldus Rosa.

Jongeren elke maandag welkom
Het café richt zich op jongeren zonder werk of opleiding in de leeftijdsgroep van 18 tot 27 jaar in de Kromme Rijn Heuvelrug. Het café bevindt zich in wijkcentrum De Koppeling (Zeist West). Iedere maandag kunnen jongeren van 12.00 tot 15.00 uur zonder afspraak binnenlopen.

Het team helpt jongeren bij hun studiekeuze, bij het vinden van een bijbaan of vast werk. In het café staan computers. Samen met iemand van het team kan je direct een CV opstellen. Ook kan je vacatures bekijken of contact leggen met uitzendbureaus. Verder zijn studie- en beroepskeuzetesten beschikbaar.

Zowel het RMC als de RSD heeft een goed netwerk van bedrijven en opleidingen

Zo kunnen beide partijen jongeren een passend aanbod bieden en een stap verder helpen.