Lifecoaching
-
Wat is lifecoaching?
Lifecoaching is een werkwijze waarbij een lifecoach op een outreachende manier jongeren begeleidt en daarbij aansluit op de leefwereld van de jongeren. Het gaat om jongeren die op één of meerdere leefgebieden dusdanige problemen ondervinden of die vastgelopen zijn, waardoor het hen niet lukt om de aansluiting in het onderwijs of de weg naar werk te vinden.
Samen met de jongere onderzoekt de lifecoach wat de reden is waarom het de jongere niet lukt om verder te komen in het leven. Daarbij kijkt de lifecoach naar alle leefgebieden en stimuleert de jongere om stapsgewijs volgende stappen in zijn of haar leven te zetten. Lifecoaching is gericht op het in beweging krijgen van jongeren, het versterken van de zelfredzaamheid en weer grip krijgen op het eigen leven. Met als doel dat de jongere weer een zinvolle dagbesteding vindt in de vorm van onderwijs, werk of een traject gaat volgen dat dit doel dichterbij brengt.
-
Wie organiseert lifecoaching in de regio Utrecht?
Zowel de Doorstroompunten uit de regio Utrecht als de afdelingen Werk en Inkomen van de gemeenten uit de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht bieden lifecoaching aan. Met extra verantwoordelijkheden, extra tijd en ruimte helpen de lifecoaches jongeren een volgende stap te zetten op het gebied van school en/of werk. Financiering vindt plaats vanuit het Regionale Actieplan Jeugdwerkloosheid en vanuit het SchoolWerkt programma. Lifecoaching is hiermee een kosteloos traject voor de jongeren.
-
Voor wie is lifecoaching?
Lifecoaching is voor jongeren tussen de 16-27 jaar uit de regio Utrecht. Het gaat dan om voortijdig schoolverlaters (Vsv), jongeren afkomstig van het Voortgezet Speciaal Onderwijs, Praktijkonderwijs of een MBO-entree opleiding én om jongeren met een hoge kans op werkloosheid.
Het gaat om begeleiding aan jongeren die geen aansluiting hebben of vinden in het onderwijs of werk en die
- problemen ervaren op één of meerdere leefgebieden waar geen ander hulpaanbod voorhanden is;
- in enige mate openstaan voor begeleiding van een lifecoach.
Let op: lifecoaching is géén vervanging of alternatief voor professionele zorg zoals psychologische hulp, medische begeleiding of verslavingszorg.
Naast aanmeldingen vanuit de Doorstroompunten of de afdelingen Werk en Inkomen van de gemeenten, kunnen jongeren ook aangemeld worden door professionals vanuit scholen, wijk/buurtteams et cetera.
-
Hoe gaat een lifecoach te werk?
Een lifecoach is als een personal trainer. Maar dan op het gebied van school, privéleven en werk. Er is persoonlijke aandacht, support ook na school- of werktijd en de focus ligt op kleine stapjes die uiteindelijk toewerken naar een groter doel: zo onafhankelijk mogelijk zijn in het leven. Dat kan een passende opleiding zijn, een leerwerkbaan met kansen voor de toekomst of een duurzame baan. Kenmerkend voor lifecoaching is het outreachende karakter: de lifecoach helpt de jongere op weg door aan te sluiten op de leefwereld van de jongere. Niet door een gesprek achter het bureau te voeren, maar door samen activiteiten te ondernemen, samen naar een instantie te gaan, samen te oefenen in het leggen van contacten of samen een open dag van een opleiding te bezoeken.
-
Wat is de kracht van lifecoaching? Er zijn toch al zoveel hulpverleners voor jongeren?
Uniek aan lifecoaching is de brede kennis van zaken in de begeleiding aan jongeren. De lifecoaches zijn professionals met kennis over de arbeidsmarkt, school, stages, praktijkleren, financiën, zingeving, mentale en lichamelijke gezondheid. Iemand die net even wat verder kijkt dan de mentor op school of de contactpersoon bij de gemeente. Het is iemand die als geen ander de hulpverleners kent die actief zijn in onze regio. Iemand die een groot sociaal netwerk heeft. Iemand die goed met jongeren kan opschieten en ze vertrouwen geeft op een goede afloop.
-
Met wie werk je vanuit lifecoaching samen?
Een lifecoach werkt samen met school, wijk- en/of buurteams, de gemeente, jeugdhulp, jongerenwerk, schuldhulpverlening of Jeugdgezondheidszorg.
Een lifecoach is geen zorgverlener: professionele zorg laten we over aan de professionals. Voor specifieke vragen of speciale hulp verwijst de lifecoach dan ook door naar samenwerkingspartners in de regio. De lifecoach helpt de jongere om aan te kloppen bij de voor hem juiste organisaties. Hij/zij kan ook meegaan tijdens een intakegesprek.
-
Is er in het project voor alle jongeren tussen de 16 en 27 jaar in de regio Utrecht een lifecoach beschikbaar?
Er zijn op dit moment 12 lifecoaches actief in de regio. Zij begeleiden ieder ongeveer 20 jongeren. Dit betekent dat er niet altijd direct een lifecoach beschikbaar is. Daarnaast zijn er ook een aantal voorwaarden waar een jongere aan moet voldoen om begeleiding van een lifecoach te kunnen krijgen. Bekijk onderaan de pagina de voorwaarden.
-
Wat is uiteindelijk het doel van lifecoaching?
Lifecoaching is gericht op het in beweging krijgen van jongeren, het versterken van de zelfredzaamheid en weer grip krijgen op het eigen leven. Met als doel dat de jongere weer een zinvolle dagbesteding vindt in de vorm van onderwijs, werk of een traject gaat volgen dat dit doel dichterbij brengt. Want wij vinden dat geen enkele jongere onnodig en onvrijwillig thuis hoeft te zitten. In onze maatschappij is er voor iedereen, wat je profiel ook is, een mogelijkheid om mee te doen en om zo zelfredzaam mogelijk te zijn.
-
Hoelang heeft een jongere recht op lifecoaching?
Zolang als nodig. We laten los wanneer het kan en houden vast wanneer nodig. Ons doel is dat de jongere weer zelf de regie over zijn leven terugpakt.
-
Voorwaarden
- Primair is lifecoaching voor kwetsbare jongeren. Dat zijn jongeren die afkomstig zijn van het pro/vso of MBO-entree onderwijs, voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) en gediplomeerde schoolverlaters mbo met een moeizame start op de arbeidsmarkt.
- Een jongere heeft een hulpvraag op meerdere leefgebieden, maar in ieder geval op het gebied van onderwijs en/of werk.
- Een jongere is gemotiveerd om samen met een lifecoach te gaan kijken naar de belemmeringen in zijn leven en is bereid daar samen oplossingen voor te gaan zoeken.
- Een lifecoach is geen zorgverlener: professionele zorg laten we over aan de professionals. Een jongere moet woonachtig zijn in één van de gemeenten van de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht of vallen onder een van de Doorstroompunten uit de regio Utrecht.