MBO Samen

Welkom bij MBO Samen! Binnen MBO Samen werken 6 mbo’s uit de regio Utrecht samen om de begeleiding van studenten in het onderwijs te verbeteren. We wisselen kennis uit en delen ervaring met elkaar over de ondersteuning van studenten. Er is ruimte om nieuwe methodieken en aanpakken samen verder te ontwikkelen. Regelmatig organiseert MBO Samen professionaliseringsactiviteiten die toegankelijk zijn voor alle medewerkers van de betrokken mbo’s.

Thema’s

MBO Samen werkt in werkgroepen aan verschillende thema’s die aansluiten op de actualiteit.

 • Ondersteuning voor mbo-teams bij complexe problematiek in de klas
  Het OPDC verzorgt vraaggerichte coaching in opdracht van MBO Samen. Deze coaching is voor docententeams met vragen over de aanpak van een klas of een bepaalde groep studenten. De ondersteuning vraag je aan via de contactpersoon van de eigen school. De contactpersoon vind je onderaan deze pagina.
 • Inzet jeugdarts 18+
  We onderzoeken in welke casussen een jeugdarts voor studenten van 18+ noodzakelijk is en bekijken hiervoor verschillende oplossingen. Op dit moment loopt er een pilot met de inzet van de jeugdverpleegkundige op de Utrechtse mbo’s.
 • Peer support
  Er zijn verschillende peer support initiatieven binnen scholen. We wisselen best practises uit en organiseren regelmatig inspiratiesessies voor docenten over peer support.
 • Studentenwelbevinden
  Uit onderzoek blijkt dat goed in je vel zitten het leren en ontwikkelen bevordert. En goed onderwijs stimuleert weer het welbevinden van leerlingen. We bundelen onze krachten als het gaat om preventie (integreren van pedagogiek en psychologie in het onderwijs), het werken aan welbevinden van docenten/medewerkers en het belang van het netwerk om de student heen. We wisselen best practises uit over het schoolbreed aanpakken van welbevinden en organiseren scholingsbijeenkomsten en webinars.

Professionaliseringsactiviteiten

Regelmatig organiseren we bijeenkomsten waarin een thema wordt uitgelicht. De meeste zijn voor iedereen toegankelijk. Houd de agenda in de gaten voor de volgende bijeenkomsten.

Agenda

Het team

Het projectteam van MBO Samen bestaat uit professionals vanuit de mbo’s en het OPDC. Regelmatig komt het team bij elkaar om ontwikkelingen in het werkveld te bespreken en te werken aan schooloverstijgende projecten.

Vragen?

Wil jij meer weten over MBO Samen? Of werk jij in het mbo en heb je een vraag over de begeleiding van studenten? Wij helpen je graag verder.