Klaar voor Werk

Via Klaar voor Werk ondersteunen we jongeren voor wie een startkwalificatie niet (direct) haalbaar is, die na schooluitval toch kiezen voor werk of extra ondersteuning nodig hebben in het vinden en behouden van een baan. Deze jongeren bereiden we zo goed mogelijk voor om succesvol en duurzaam aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt. We sluiten daarbij aan op het talent en de behoefte van de jongere. Zo zorgen we voor een goede overgang van school naar werk die ook op lange termijn perspectief biedt.

Maatregel 1: Praktijkleren

Praktijkleren biedt jongeren in het pro, vso en entree meer kansen op de arbeidsmarkt. Deze jongeren leren vaak beter in de praktijk. De combinatie van leren en werken kan leiden tot een diploma, certificaat of praktijkverklaring. Het biedt jongeren meer mogelijkheden voor duurzame inzetbaarheid en dus een betere positie op de arbeidsmarkt. We zien koudwatervrees bij werkgevers voor jongeren in kwetsbare positie en willen dit graag wegnemen als ze nog op school verblijven. Wanneer de jongeren nog terug kunnen vallen op hun veilig omgeving op school, vergroten we zo de kans op een overstap naar de arbeidsmarkt. Dit vraagt om innovatie van trajecten leren op de werkvloer, het benutten van alle middelen en zowel betrokkenheid vanuit het onderwijs als vanuit het bedrijfsleven. Een voorbeeld van deze maatregel is het opzetten van verschillende TOP Academies in onze regio.

Maatregel 2: Voldoende plekken en begeleiding naar duurzaam werk

Samen met de arbeidsmarktregio zorgen we voor voldoende, passende én duurzame (leer)werkplekken en stageplekken. Via een breed begeleidingsaanbod, ondersteunen we jongeren bij het vinden van zo’n plek en bij een succesvolle overgang naar werk. Daarbij zetten we het type begeleiding in dat het beste aansluit op de specifieke situatie van de jongere. Een voorbeeld van deze maatregel is de pilot lifecoaching.

Lifecoaching Doorstroompunt-regio Utrecht/ arbeidsmarktregio Midden-Utrecht

In 2022 startte de pilot lifecoaching binnen het Doorstroompunt-regio Utrecht. Een aantal RMC-trajectbegeleiders gingen met deze werkwijze aan de slag. Een RMC-trajectbegeleider begeleidt jongeren zonder startkwalificatie die niet naar school gaan op weg naar werk of toch een geschikte (praktijk)opleiding. Met de werkwijze lifecoaching kijken we t  verder dan werk of school. De lifecoach  kijkt met de jongere ook naar het sociale leven en onderzoekt samen met de jongere wat de reden is waarom het nog niet lukt om verder te komen. Ook geeft hij/zij een extra zetje als het nodig is. Met kennis over de beschikbare instanties wijst de lifecoach de weg. Gesteund door lifecoaching is de jongere in staat om een volgende stap te zetten in zijn of haar leven. 

Regionale Aanpak Jeugdwerkloosheid en lifecoaching 

De pilot binnen de Doorstroompunt-regio Utrecht laat goede resultaten zien. Daarom is in 2023 besloten om deze pilot verder uit te breiden. Jongeren tot 27 jaar die ondersteuning bij inkomen en werk krijgen vanuit de gemeente, kunnen nu vanuit hun gemeente een traject lifecoaching volgen.  

Dit geldt voor jongeren tot 27 jaar uit: 

  • De gemeente Utrecht 
  • De gemeenten die onder Werk en Inkomen Lekstroom vallen 
  • De gemeenten die onder Fermwerk vallen 
  • De gemeente Stichtse Vecht  
  • De gemeenten die onder Regionale Sociale Dienst Krommerijn Heuvelrug vallen 

Wat de lifecoach doet 

Elke regio heeft één of meerdere lifecoaches werken. Zij begeleiden jongeren die wat extra hulp kunnen gebruiken. Het gaat dan om jongeren die binnen één of meer leefgebieden tegen problemen aanlopen. De lifecoach bekijkt samen met de jongere de problemen die spelen in zijn of haar leven en kijkt welke hulp er mogelijk is. De lifecoach helpt de jongere op weg. Niet door een gesprek achter het bureau te voeren, maar door samen activiteiten te ondernemen, samen naar een instantie te gaan, samen te oefenen in het leggen van contacten of samen een open dag van een opleiding te bezoeken. De lifecoach is geen hulpverlener, maar iemand die goed in de leefwereld van jongeren zit  en de jongere op weg kan helpen in zijn of haar leven. De lifecoach kent veel andere organisaties en werkt daar ook mee samen. Zo kan hij/zij een jongere met financiële problemen bijvoorbeeld aanmelden bij een organisatie die hulp biedt bij schulden.  

Ondersteuning van de lifecoach 

Lifecoaching helpt op het gebied van: 

  • School/opleiding: gesprekken over positief in het leven staan en oriënterende studiekeuzegesprekken, beroepsoriëntatie, hulp bij het vinden van een school/opleiding, hulp bij het inschrijven voor een opleiding. 
  • Zingeving: gesprekken over positief in het leven staan, motivatie, toekomstperspectieven en zelfredzaam leren zijn. 
  • Financiën: DUO-studiefinanciering aanvragen, hulp bij schulden, het leren rondkomen en omgaan met je geld. En als het echt niet anders kan, hulp bij het aanvragen van een uitkering. 
  • Werk en dagbesteding: beroepsoriëntatie, hulp bij het zoeken naar werk, begeleiding bij solliciteren, samen naar eerste gesprek gaan bij een werkgever. 
  • Sociale relaties: begeleiden bij het maken van sociale contacten, leren omgaan met conflicten. 
  • Lichamelijke gezondheid: jongeren in beweging krijgen, gezond leven. 
  • Psychische gezondheid: vertrouwenspersoon zijn, daar waar nodig de weg wijzen naar professionele hulpverlenende instanties, meegaan naar intakegesprekken. 
  • Wonen: leefsituatie in kaart brengen, hulp bij inschrijving op Woningnet, begeleiding bij het zoeken naar hulp als het thuis echt niet meer gaat.

Lifecoach Menny vertelt over haar ervaring als lifecoach 

Als lifecoach krijg je de kans om verschil te maken in iemands leven. Je staat naast de jongere en helpt daar waar nodig is om problemen op te lossen, doelen te behalen, uitdagingen te overwinnen met als einddoel de jongere weer in zijn/haar kracht te zetten. De meerwaarde van lifecoaching is dat de jongere het zonder deze hulp alleen niet zou redden. Samen met de jongere bespreken wij de problemen en maken we een plan van aanpak om vervolgens in kleine stapjes deze problemen aan te pakken. Een aantal maanden geleden leerde ik een jongere kennen. Op dat moment had deze jongere geen werk, veel schulden en was de verblijfsvergunning ingetrokken. Nu een aantal maanden verder is het gelukt om de verblijfsvergunning terug te krijgen, heeft deze jongere een fulltimebaan en staat er een afspraak ingepland bij de afdeling Schulddienstverlening om de schulden aan te pakken. Laatst zei deze jongere: “Jij hebt mij weer hoop gegeven en nu kan ik weer aan mijn toekomst denken”, een groter compliment kan ik niet krijgen! 

Wil je een jongere aanmelden voor lifecoaching?  

Neem dan contact op met de gemeente waar de jongere woonachtig is. Zij kunnen doorverwijzen  naar de lifecoach en/of contactgegevens van de lifecoach delen. Een lifecoach traject wordt vergoed door de gemeente en kost de jongere of de ouder(s)/verzorger(s) geen geld. 

Gemeente Werk en InkomenContactgegevens
Gemeente Utrecht14 030
Vraag naar de afdeling Werk en Inkomen
Gemeente Stichtse Vecht14 0346
Vraag naar het Jongerenloket
Ferm Werk (Woerden, Bodegraven-Reeuwijk, Oudewater en Montfoort)0348 - 497 000
Vraag naar de jongerenconsulenten
Werk en Inkomen Lekstroom (Nieuwegein, IJsselstein, Lopik, Houten)030 – 702 23 00
Vraag naar het Jongerenloket
Regionale Sociale Dienst Krommerijn Heuvelrug (De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Zeist).030 - 692 95 00
Vraag naar het jongerenloket
DoorstroompuntContactgegevens
Utrecht-stad 030 – 286 26 60
Vraag naar de afdeling Werk en Inkomen focus@utrecht.nl
Zeist, Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede14 030
Vraag naar het Doorstroompunt
Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Lopik en Vijfherenlanden030 – 702 23 00
Vraag naar het Jongerenloket
Vijfheerenlanden030 – 702 23 00
Vraag naar het Jonge jongerenloket@avres.nl
Je kunt ook een Whatsapp sturen naar 06 - 30 95 63 79
De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht en WoerdenBel naar 0348 – 428 780
Of mail naar naarrblutrechtnoordwest@woerden.nl

Vragen 

Heb je vragen over de pilot? Neem dan contact op met:
Renée van der Meulen: 06 – 39 18 78 29 | renee.van.der.meulen@utrecht.nl 
Louise Willems: 06 – 39 81 11 70 | louise.willems@utrecht.nl