Aanbod oriëntatieprogramma’s

Op verschillende scholen zijn er oriëntatieprogramma’s voor studenten en havisten. Met als doel om studenten te helpen om een bewuste en weloverwogen keuze te maken voor het vervolg in hun loopbaan. Bekijk hieronder per mbo-instelling het aanbod.

ROC Midden Nederland

MBO-talentenprogramma voor havisten

Voor vastgelopen havisten is er het MBO-talentenprogramma. Samen met een aantal havo-scholen uit de regio en Breekjaar is er een speciaal programma ontwikkeld. Leerlingen ontdekken in een groep welke opleiding of beroep het beste aansluit op hun talenten. Zo maken ze straks met zelfvertrouwen een bewuste keuze voor een volgende stap in hun (school)loopbaan.

Meer over het programma

Ontdek het mbo

In september 2024 start het brede oriëntatieprogramma “Ontdek het mbo”. Dit half jaar is voor gediplomeerde vmbo’ers (kb,gl,tl) en havisten met een overgangsbewijs van 3 naar havo die nog een studiekeuze moeten maken. Na dit half jaar starten ze in februari 2025 met de opleiding naar keuze. De werving start vanaf 1 april.
Heb je vragen? Mail dan naar mbotalentprogramma@rocmn.nl

MBO Utrecht

Binnen het oriëntatieprogramma bij MBO Utrecht kunnen studenten hun eigen programma samenstellen. Ze onderzoeken waar hun talenten en interesses liggen en werken aan het vergroten van hun eigen vaardigheden. Persoonlijke ontwikkeling is het uitgangspunt van waaruit de student zich verder kan ontwikkelen. Dat doen ze door eerst te onderzoeken wie ze zelf zijn. Daarbij wordt ook het belang van het samen leren gezien.

Het programma biedt studenten de mogelijkheid om zowel in school als erbuiten onderzoek te doen. Het oriëntatieprogramma is overstijgend en heeft een onafhankelijke positie. Dit geeft de student de mogelijkheid om zich te ontwikkelen zonder de prestatiedruk die soms in een opleiding wordt ervaren. Er wordt een heel duidelijk kader geboden, maar binnen dat kader nodigen we jongeren uit om vanuit een onderzoekende en open houding te dromen over de beste vervolgstap.

Het oriëntatieprogramma is bedoeld als een kortdurend traject (20 weken). Heeft de student meer tijd nodig? Dan wordt dit traject verlengd tot maximaal 40 weken.

Nimeto

Creatief Ontdekkingsjaar

Er is zoveel keuze aan opleidingen en wat is dan de juiste keuze? Voor VO-leerlingen, mbo-wisselaars, studenten en thuiszitters heeft Nimeto het Creatief Ontdekkingsjaar ontwikkeld.

In dit programma verkennen studenten waar hun krachten en talent zitten. Dit doen ze door aspecten vanuit alle creatieve opleidingen te ervaren. Sommige studenten weten al na 3 maanden welke opleiding ze willen volgen, anderen hebben langer nodig.

Studenten gaan direct aan de slag met creatieve materialen en technieken. En leren hoe ze een creatief proces aanpakken. Van idee tot ontwerp en uitvoering. Dit heet Design Thinking. De student krijgt opdrachten waarin hij samen en soms alleen aan de slag gaat met creatieve ontwerpprocessen en maakvaardigheden. Ook workshops, excursies, bedrijfsbezoeken en vrije opdrachten staan op het programma. Alles onder persoonlijke begeleiding van coaches uit de creatieve sector.

Uiteindelijk maakt elke student in het Creatieve Ontdekkingsjaar een weloverwogen keuze. Een keuze op basis van talenten en interesses.

Studenten staan ingeschreven als voltijd Bol-student en volgen 8 dagdelen onderwijs. Instroommogelijkheden in het oriëntatieprogramma zijn er in februari en augustus. Het programma duurt maximaal een jaar. Doorstromen naar een van onze opleidingen op Nimeto kan in februari en augustus en tussendoor als er plek is.

Meer over het programma